Pawnee-DSC_3404

 
Nytt byggprojekt är Piper Pawnee. Jag kunde inte motstå denna snygga kärra från E-Flite. Den är väldigt skalalik och snygg.

» Bilder på min Piper Pawnee
» Mina filmer på YouYube

Det finns filmer med och från planet på YouTube, det fylls på kontinuerligt. De nyaste hamnar längst ned i listan.Piper Pawnee. modellhobby.com2008-09-19. Nästan allt är på plats, det är kontakter till motorn som ska lödas. Det är en välbyggd och fin ARF från E-Flite, jag har sträckt filmen lite och pytsat på lite tunn CA på motorfästet. Eventuellt är motorn lite klen, men jag ska se om den duger, den ska dra kärror upp till 1300g. Pawneen väger cirka 1500g! Men jag har en större motor i lådan, så jag kan alltid byta. Den motorn är dock lite överdimensionerad för den drar kärror upp till 2600g, dubbelt upp mot den nuvarande. Nackdelen med den är att jag måste köpa ett bakåfram-fäste till den.

2008-09-23, Äntligen klar för premiärflyg. Efter lite taxi på marken så justerade jag sidroder något. Planet drar lite åt höger på marken, men direkt när det lyfter så drar det istället åt vänster. Jag har ju faktiskt en klaff som hänger lite på höger sida, vilket kan förklara det hela. Men planet flyger otroligt fint i luften. Motorn är något klen, men räcker för normal skalaflygning och lite till, men det är skönt att lite extra pulver att dra på om det verkar skita sig. Helt fantastisk modell, snygga loopar och rollarna blir så snygga som jag kan göra dom. Med klaffarna ute går den långsamt och fint. Tyvärr strejkade kameran, men den är stabil och det kan bli fina bilder från den.

2008-09-24, Härligt plan. Jag har mixat in lite sidroder tillsammans med skevrodret, då behöver jag inte använda tummen för att svänga planet så det ser snyggt ut. Hihi, jag testade att reversera mixen, det såg sjukt roligt ut, tur att jag inte satt i planet. Jag har testat att mixa flaps och höjdroder, men det är inte klart. Notering om skevroder det är ju oftast inte tillräckligt med 6 kanaler sägs det av kunniga. Det ska mixas som flaps och vi ska kunna styra enskilda servo upp och ned.

Mina skevroder sitter på en Y-kabel, jag kan alltså inte trimma upp och ned individuellt elektroniskt. Men genom att flytta servoarmen så löser det sig mekanisk. Störst rörelse finns runt mittpunkten på servoarmen. Jag har satt min servo arm ett snäpp "bakåt" då rör sig rodret mindre ned men blir snabbare runt nästan mittpunkt och ger mindre utslag nedåt. Det viktigaste är att servoarmen i viloläge är i exakt samma position på båda servona. Ett nästan måste är ju att ha justerbara fäste för länken, annars få vi bocka typ 1000 stötstänger. Skruvlinkar hittar du t ex hos RC-Flight. Och www.mft.nu har extremt snygga och små skruvlinkar.