trattsoppa-550px

En varm soppa på trattkantarell är inte fel när det är lite kyligt ute. Ännu finns det färska, men det blir nästan godare av torkade.

 

Det finns hur många recept som helst med det här brukar jag använda ungefär.

30 g torkade trattkantareller (gärna mer)
1 st gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk smör
2 msk vetemjöl
8 dl mjölk
1 msk tomatpuré
2 tärningar grönsaksbuljong (eller 3 tsk Vegeta kryddmix)
3 dl grädde
Salt
Svartpeppar

Plocka ut några fina små trattar ur samlingen och lägg dom i blöt i ett glas med vatten. Smula resten av svampen till pulver i en kaffekvarn.

Finhacka lök och vitlök och fräs i en kastrull (2l) i rikligt med smör. Pudra över mjölet när löken blivit mjuk. Häll på mjölk och svamppulver. Tillsätt buljong, lite svartpeppar och tomatpuré. Rör om och låt sjuda 10 minuter, tillsätt de hela trattkantarellerna och grädden, sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Garnera gärna med gräslök eller persilja. Servera med rostat bröd och en god vällagrad ost.